torstai 7. toukokuuta 2009

Mitsubishi Lancer 2000 Turbo

Klassikosta vähän tietoa:

Autohullun vinkkelistä maailma oli 1980-luvun alussa aika harmaa. Perheautot kulkivat onnettoman pienten talouskoneiden voimin, eikä ns. vauhtiversioitakaan ollut kovin runsaasti kaupan.


Tähän puhdittomaan ympäristöön syntyi Mitsubishilla kunnianhimoinen idea: otetaan suosittu perheauto ja tuunataan se urheilulliseksi. Samalla saadaan aihio rallipoluille. Tuning oli Mitsubishille oiva paikka todistaa osaamistaan. Turboteknologia pihisi 80-luvulla lapsenkengissään, joten tässä oli näytön paikka.


Ja tulokset puhuivat puolestaan. Lancer 2000 Turbo oli valmistuessaan maailman nopein kompakti neliovinen porrasperä: se keräsi vauhtia parhaimmillaan yli 200 km/h.


Urakka ei kuitenkaan ollut aivan yksinkertainen, ja nimisukulaisuudestaan huolimatta 2000 Turbo oli melko kaukana Lancer 1600 GSR -mallista, johon se perustui. Turbossa käytettiin runsaasti erikoisvahvistettuja osia, ja tuning-osasto oli hipelöinyt myös auton perustekniikkaa. Kyseessä oli siis pikemminkin kokonaan oma mallinsa.


Lancer Turbon moottori perustui vuonna 1981 Galantissa esiteltyyn voimanlähteeseen. Kone oli kompaktin kokoinen ja kevyt. Sylinterin halkaisija oli 85 ja iskun pituus 88 mm: pitkäiskuisuudella haettiin väkevää vääntöä tavallista laajemmalla kierrosalueella. Turboahdin oli Mitsun omaa osaamista: sen teki Mitsubishi Heavy Industries. Vaikka nimi kuulostaa painavalta, rusetti oli kevyehkö – painoa kahdeksan kiloa.



Vielä iskussa


Näissä kuvissa esiintyvä auto kuuluu sveitsiläiselle Karl ”Charly” Fischlinille, jonka tapasimme menneenä kesänä Dijonin moottoriradalla Ranskassa. Elegantisti harmaantunut herra kiusasi kaikkien Evojen kantaäidillä uudempia ja selvästi tehokkaampia autoja.


Uteliaisuus heräsi. Onko Mitsussa kenties jotakin erikoista?


Keskustelu varikkosuoralla paljastaa, että ei ole. Charly on vain kiertänyt rataa sen verran useasti, että hän tuntee jokaisen kaarteen ja nyppylän kuin omat taskunsa. Hyvässä, joskaan ei moitteettomassa, kunnossa oleva Lancer on ensimmäistä kertaa radalla hänen kuskaamanaan.


Vaikka auto on Charlylle tuore tuttavuus, mies ei ole Evojen suhteen mikään ummikko. Kotona palkintokaapissa lepää useita eri sukupolven Evoilla kerättyjä palkintoja. Herra pyörittää myös menestyvää Mitsubishi- ja Yamaha-liikettä Keski-Sveitsissä. Sieltä saa viritysapua, jos oman auton tehot eivät riitä. Tuning-hoitoa tarjotaan kaikille Evoille Kuutosesta lähtien.


Pyydämme päästä Charlyn kyytiin, eikä joviaali sveitsiläinen osaa kieltäytyä.


Tunnelma radalla on yllättävä. Lancer etenee todella hienosti ja tasapainoisesti. Sekä auto (24 v) että kuski (53 v) vaikuttavat selvästi ikäistään nuoremmilta.


Kori kallistelee jonkin verran, mutta tunnelma sisällä ei ole lainkaan niin dramaattinen kuin ulkoapäin voisi luulla. Jarrutkin osoittavat olevansa yhä iskussa. Parasta kaikessa on kuitenkin auton rehellinen mekaanisuus. Lancer elää: puhisee, pihisee, kolisee ja valittaa.


Kokemus on upea.


Onko se Tommi?


Yhtäkkiä ohi paahtaa Tommi Mäkinen – ei tosin itse Puuppolan poika, vaan hänen nimeänsä kantava Evo VI -versio. Charly virnistää: tuokin auto on peräisin hänen tallistaan. Fischlin tarjoaa Tommille viittä eri viritysastetta, jotka ovat 300, 315, 325, 340 hv tai sen yli. Kyseisessä yksilössä on 340 ravuria.


Tommi jää roikkumaan eteemme, ja pian meidät molemmat ohittaa kolmas Lancer, keltainen monsteri. Se on alkujaan Evo VI, mutta autoa on muutettu radikaalisti. Koria on kevennetty niin paljon kuin sielu sietää ja säännöt vain sallivat: massa asettuu siedettävään 1 150 kilon lukemaan.


Autoa liikuttaa 2,3-litraiseksi porattu perus-Evon pata, jonka teho on noussut yli 600 hevosvoimaan! Kyseessä on eräänlainen sprinttiversio, jota ohjastaa Charlyn veljenpoika Toni Büeler. Hän ottaa autolla osaa Sveitsissä varsin suosittuihin mäkikisoihin. Tonin Lancer pyörii hetken edessämme, ennen kuin nytkähtää eteenpäin ja poistuu karmean karjunnan saattelemana horisonttiin.


Kierrämme Charlyn kanssa rataa vielä muutaman kierroksen. Alan aistia rakastumisen ensioireita. Kämmenet kostuvat, ajatukset sekoittuvat ja suuntautuvat lopulta vain yhteen asiaan. Ihastuksen kohdetta on päästävä tutkimaan tarkemmin: varikkosuora on oikea paikka lähempään kontaktiin.


Turbo-Lancerin sisustus on kehitetty vastaamaan auton suorituskykyä. Noh – urheilullisuus oli 80-luvun alussa erilainen käsite kuin nykyään. Toisaalta sinisissä plyysi-istuimissa on jotakin hämmentävän kutsuvaa. Ne muistuttavat vanhaa sohvaa, ja tarjoavat peffalle paljon mukavammat oltavat kuin ultramodernit teknojakkarat. Sivuttaistukea voi hakea nojaamalla naapuriin.


Kuskin ympäristö on muutenkin kasarikunnossa. Hallintalaitteet ovat japanilaistapaan hyvin ulottuvilla, joskin ratista on turha hakea mitään säätövipusia radion, ajotietokoneen tai muiden hilavitkuttimien hallinnointiin. Nelipuolainen ratti istuu hyvin käteen, ja siitä löytyy myös korkeussäätö.


Ohjaamossa on oikeastaan yllättävän avara tunnelma. Tavaratila on hellyttävän ankea: metalli paistaa. Tilaa on kuitenkin koko perheen rallivarusteille.


Vähän teknisiä tietoja kyseisetä autosta:


Mitsubishi Lancer 2000 Turbo - tekniikkaa
Moottori Nelisylinterinen rivimoottori edessä pitkittäin. Yksi kannen yläpuolinen nokka-akseli, kaksi venttiiliä/sylinteri, kaksi tasapainotusakselia. Elektronisesti ohjattu polttonesteen suihkutus, turboahdin. Iskutilavuus 1 997 cm3, puristussuhde 7,6:1. Suurin teho 170 hv/5 500 r/min. Suurin vääntömomentti 245 Nm/ 3 500 r/min.
Voimansiirto Takaveto, viisivaihteinen käsivaihteisto.
Alusta Edessä joustintuet, poikittaiset alatukivarret ja kallistuksenvakain. Takana jäykkä akseli, pitkittäiset tukivarret ja erillinen Panhard-tanko, kierrejouset ja putki-iskunvaimentimet.
Mitat Pituus 4 224 mm, leveys 1 621 mm, korkeus 1 390 mm, akseliväli 2 438 mm. Raideleveys e/t 1 334/1 328 mm. Omamassa 1 052 kg.
Suorituskyky (valmistajan ilmoittama) 0-100 km/h 7,5 s, huippunopeus 200 km/h.
Mitattu suorituskyky (TL 8/82)
0-50 km/h 3,1 s
0-80 km/h 5,9 s
0-100 km/h 8,5 s
0-120 km/h 11,3 s
0-140 km/h 14,8 s
0-160 km/h 20,1 s
0-180 km/h 28,3 s
0-400 m 15,9 s
0-1 000 m 28,9 s
Huippunopeus 201,7 km/h


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti